Zelf dieper denken

Elke leerkracht zou ook graag zijn aller slimste leerlingen  passend onderwijs geven, maar omdat het dan over een heel klein aantal leerlingen gaat is het vinden van de nodige tijd erg lastig. Slimme kinderen hebben behoefte aan veel autonomie, ze willen graag zelfstandig aan de slag, dus dat is prettig. Maar alleen zelfstandig werken zonder begeleiding door de leerkracht zal weinig effectief zijn. Daarom hebben we materialen ontwikkeld waarbij aan de ene kant het kind leert veel zelfstandig te ondernemen en aan de andere kant de begeleiding daarbij door de leerkracht zo weinig mogelijk tijd vraagt door hem heel efficiënt te maken en te integreren in het dagelijkse werk in de groep.

Intensief werken met informatie

Het intensief werken met informatie is lastig als je nog niet kunt lezen en zelf nog niet de antwoorden op je vragen kunt opzoeken. Geïnspireerd door  het perspectiefgericht onderwijs van het ICLON o.l.v. Fred Janssen van de Universiteit Leiden kwamen wij op het idee van het toekennen van een persoon aan een bepaald gezichtspunt.  Dat klinkt ingewikkelder dan het is: bijvoorbeeld een boswachter staat voor "natuurknap" en een ridder staat voor "andere tijden knap". Zo hebben we 28 invalshoeken en evenzovele talenten bedacht om de kinderen intensief met een thema aan de slag te laten gaan.  MIP staat voor "Meer Invalshoeken door Personificatie",  28 talenten, 28 gezichtspunten. 

Voordat de kinderen met de filmpjes gaan werken is het aan te bevelen om hen eerst met de hulpfilmpjes te laten oefenen!

Download een gratis voorbeeld van een uitgewerkt MIP thema: "Lente, nieuw leven": 7 documenten: twee knipbladen, het leerkracht- en uitbreidingsblad, het rekenblad en het vragenblad, een overzicht van de 28 talenten en een samenvatting van het maken van een conceptmap van info. Ben jij, of nog liever je slimme leerling, enthousiast, overweeg dan de aanschaf van het het hele MIP pakket met 15 op deze manier uitgewerkte thema's. Zie hieronder

MIP Differentiatiepakket met 15 uitgewerkte thema's

Doelgroep: (al dan niet cognitief begaafde) basisschoolleerlingen vanaf 4 jaar. Je kunt binnen elk thema differentiëren tussen niet lezers/wel lezers, niet opzoekers/wel opzoekers, doorsnee kinderen/uiterst slimme kinderen. 

Inhoud: Het zijn 15 uitgewerkte thema's. Voor een overzicht: zie hieronder. In totaal gaat het om meer dan 75 documenten.

Levering: Een link naar een map met alle bestanden om deze te kunnen downloaden.

Kosten: € 25,00 incl. BTW. Geen verzendkosten omdat het een digitaal product betreft.

Bestellen: U kunt het pakket bestellen door een mailtje te sturen naar  jan@talent3xl.nl met daarin ook het factuuradres. Scholen in Nederland kunnen achteraf betalen op factuur. Particulieren betalen vooraf. Betalen via PayPal kan ook, maar dan brengen we de € 1,70 extra kosten bij je in rekening.

Auteurs:  Jan en Ans van Nuland

Copyright en delen: Als je het pakket aanschaft mag dat binnen je eigen school, dienst of praktijk delen met je collega's. Het is natuurlijk niet toegestaan het bestand te delen met collega's buiten je eigen school, dienst of praktijk. Van onze kant uit hebben wij overal vermeld wat onze bronnen zijn en hierbij geven we ook aan dat onze materialen louter voor educatief gebruik zijn.

Nog meer uitbreidingsmogelijkheden werken met info

Ben je geïnteresseerd in dit pakket?  Bestel het voor € 12,50 door een mailtje te sturen naar jan@talent3xl.nl . Het inoefenpakket bestaat uit 8 filmpjes, 1 aftekenblad met QR code,  6 ingevulde (correctie) voorbeelden en een handleiding. De oefenvragen zijn: (boomvorm) wat zijn de onderdelen van een paddenstoel, waardoor zijn de dinosaurussen uitgestorven, (lijnvorm) hoe maak je paddenstoelen-soep, hoe zijn pretparken ontstaan, (kringloopvorm) hoe groeien paddenstoelen en hoe ontstaat regen. Kortom: nog dieper leren denken!

Ook ter uitbreiding: 5 gratis Denk en Doe opdrachten met video-instructie. De opdrachten zijn: Bedenk een eerlijker einde voor het verhaal, Is deze stof waterdicht, Ontwerp een snelle zeilboot, Ontwerp een doolhof met LEGO en tenslotte: Vind de juiste nootjes op het klokkenspel: vind de bim-bam-bom. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat voor enkele opdrachten zijn wel redelijk wat materialen nodig zijn.

Intensief werken met verhalen

Tekening maken van een verhaal

Ben je geïnteresseerd in dit pakket?  Bestel het voor € 12,50 door een mailtje te sturen naar jan@talent3xl.nl . Voor niet lezers (gr 1/2) zit er in dit oefenpakket : 5 filmpjes, 1 aftekenblad met OR code, 4 te vullen conceptmaps, 4 ingevulde (correctie) voorbeelden. Met als oefen verhalen: Roodkapje, Jong mereltje, Help het regent en Evi en Co: post.

Voor lezers (gr 3/4) zit er in dit oefenpakket: 7 filmpjes, 1 aftekenblad met QR code, 4 te vullen conceptmaps, 4 ingevulde (correctie) voorbeelden
Met als oefenverhalen: Vermist, Tom en de Dino's, De Gruffalo en Evi en Co: De tijd. En tenslotte is er nog een handleiding.

Tekening maken voor een verhaal

Ben je geïnteresseerd in dit pakket?  Bestel het voor € 12,50 door een mailtje te sturen naar jan@talent3xl.nl . Voor niet lezers (gr 1/2) zit er in dit oefenpakket : 4 filmpjes, 
1 aftekenblad met QR code en 1 blad met keuzeplaatjes. Met als voorbeeldverhalen een keuze uit de plaatjes. Voor lezers (gr 3/4): 4 filmpjes, 1 aftekenblad met QR code en 1 blad met keuzeplaatjes. Met als voorbeeldverhalen een keuze uit de plaatjes. En tenslotte 1 Handleiding.