MIP: Zelf dieper denken

Elke leerkracht zou ook graag zijn aller slimste leerlingen  passend onderwijs geven, maar omdat het dan over een heel klein aantal leerlingen gaat is het vinden van de nodige tijd erg lastig. Slimme kinderen hebben behoefte aan veel autonomie, ze willen graag zelfstandig aan de slag, dus dat is prettig. Maar alleen zelfstandig werken zonder begeleiding door de leerkracht zal weinig effectief zijn. Daarom hebben we materialen ontwikkeld waarbij aan de ene kant het kind leert veel zelfstandig te ondernemen en aan de andere kant de begeleiding daarbij door de leerkracht zo weinig mogelijk tijd vraagt door hem heel efficiënt te maken en te integreren in het dagelijkse werk in de groep.

Intensief werken met informatie

Het intensief werken met informatie is lastig als je nog niet kunt lezen en zelf nog niet de antwoorden op je vragen kunt opzoeken. Geïnspireerd door  het perspectiefgericht onderwijs van het ICLON o.l.v. Fred Janssen van de Universiteit Leiden kwamen wij op het idee van het toekennen van een persoon aan een bepaald gezichtspunt.  Dat klinkt ingewikkelder dan het is: bijvoorbeeld een boswachter staat voor "natuurknap" en een ridder staat voor "andere tijden knap". Zo hebben we 30 invalshoeken en evenzovele talenten bedacht om de kinderen intensief met een thema aan de slag te laten gaan.  MIP staat voor "Meer Invalshoeken door Personificatie",  30 talenten, 30 gezichtspunten. 

De plussen van de MIP differentiatie- en onderzoeksbladen

En hoe is dat met het materiaal dat je nu gebruikt van groep 1 tot en met groep 8?

Meer leer mij het zelf doen: van leerkrachtsturing naar zelf denken en doen, van voordoen naar zelf doen, met minimaal 6 tot maximaal 22 keuzemogelijkheden voor elk kind en korte instructiefilmpjes via QR code

Meer verbanden leggen: Samenhang in plaats van losstaande feiten en activiteiten, samenhang ook van gr 1 tot 8: duidelijke leerlijnen onderzoeken, presenteren, verhaal vanuit plot schrijven, maken conceptmap en  breed kijken met de 33 MIP personificaties

Meer balans:  tussen hoofd, hart en handen met 3 gevoels-,   13 denk- en 17 doe-talenten. En  ook tussen visueel en auditief met veel filmpjes

Meer echt de diepte in: echte nieuwsgierigheid oproepen met triggers in vorm van filmpje, quiz of tekst en leren werken met conceptmaps en Bloom

Meer uitgaan van je talenten: gebruik van de positieve psychologie: 3 gevoels-,   13 denk- en 17 doe-talenten.

Meer digitale geletterdheid (autonomie dus weer) en ontsluiten SchoolTV filmpjes voor kinderen door QR codes vanaf groep 1!

Voordat de kinderen met de filmpjes gaan werken is het aan te bevelen om hen eerst met de hulpfilmpjes te laten oefenen!

(Wil het downloaden niet lukken, stuur dan even een mailtje naar jan@talent3xl.nl, dan stuur ik het je toe) Deze gratis download is een voorbeeld van een uitgewerkt MIP thema, ditmaal t.b.v. de Kinderboekenweek 2022: "Op Safari" (Over bedreigde dieren).  Wij vragen in ruil voor de gratis download uw emailadres, dat adres gebruiken we alleen om u op de hoogte te brengen van updates. Mocht u dat niet (meer) willen dan kunt u dat ons laten weten!

MIP Thema pakketten met steeds ong. 30 differentiatie- en onderzoeksbladen - Gratis voor gebruikers (registreren!)

Doelgroep: (al dan niet cognitief begaafde) basisschoolleerlingen vanaf 4 jaar. Je kunt binnen elk thema differentiëren tussen niet lezers/wel lezers, niet opzoekers/wel opzoekers, doorsnee kinderen/uiterst slimme kinderen. 

Registreren:  U kunt zich als gebruiker aanmelden door eerst met het bovenstaande pakket te werken en daarna aan jan@talent3xl.nl een gebruikerservaring te sturen. Dat kan simpelweg een foto of filmpje zijn van kinderwerk, een tip voor verbetering, een succeservaring of wat u maar meer ervaren heeft. Het mag dus wel uitgebreid, maar dat hoeft helemaal niet. Wij willen graag deze pakketten zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken.  En u krijgt toegang tot de besloten gebruikersomgeving waar wij de materialen en ervaringen ermee delen, door het wachtwoord wat wij u sturen.  Twee keer per jaar gaan we ook online uitwisselingsbijeenkomsten organiseren om feedback te krijgen en van elkaar te leren. De eerstkomende bijeenkomst is gepland in de week van de hoogbegaafdheid: 7 maart 2023 (Aanmelden zie MIP blog)

Verschijningsdata nieuwe pakketten: Elke twee maanden verschijnt er een nieuw thema pakket. Planning zie hieronder.

Auteurs:  Jan en Ans van Nuland

Updates: Naar aanleiding van feedback die we krijgen maken we updates. Op de gebruikerspagina staan altijd de laatste updates.

Copyright en delen: Als je het pakket download mag dat binnen je eigen school, dienst of praktijk delen met je collega's. Het is natuurlijk niet toegestaan het bestand te delen met collega's buiten je eigen school, dienst of praktijk. Van onze kant uit hebben wij overal vermeld wat onze bronnen zijn en hierbij geven we ook aan dat onze materialen louter voor educatief gebruik zijn.

Hieronder werk van midden-bouwers!

Nog meer uitbreidingsmogelijkheden werken met info

Ben je geïnteresseerd in dit pakket?  Bestel het voor € 12,50 door een mailtje te sturen naar jan@talent3xl.nl . Het inoefenpakket bestaat uit 8 filmpjes, 1 aftekenblad met QR code,  6 ingevulde (correctie) voorbeelden en een handleiding. De oefenvragen zijn: (boomvorm) wat zijn de onderdelen van een paddenstoel, waardoor zijn de dinosaurussen uitgestorven, (lijnvorm) hoe maak je paddenstoelen-soep, hoe zijn pretparken ontstaan, (kringloopvorm) hoe groeien paddenstoelen en hoe ontstaat regen. Kortom: nog dieper leren denken!

Ook ter uitbreiding: 5 gratis Denk en Doe opdrachten met video-instructie. De opdrachten zijn: Bedenk een eerlijker einde voor het verhaal, Is deze stof waterdicht, Ontwerp een snelle zeilboot, Ontwerp een doolhof met LEGO en tenslotte: Vind de juiste nootjes op het klokkenspel: vind de bim-bam-bom. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat voor enkele opdrachten zijn wel redelijk wat materialen nodig zijn.

Intensief werken met verhalen

Tekening maken van een verhaal

Ben je geïnteresseerd in dit pakket?  Bestel het voor € 12,50 door een mailtje te sturen naar jan@talent3xl.nl . Voor niet lezers (gr 1/2) zit er in dit oefenpakket : 5 filmpjes, 1 aftekenblad met OR code, 4 te vullen conceptmaps, 4 ingevulde (correctie) voorbeelden. Met als oefen verhalen: Roodkapje, Jong mereltje, Help het regent en Evi en Co: post.

Voor lezers (gr 3/4) zit er in dit oefenpakket: 7 filmpjes, 1 aftekenblad met QR code, 4 te vullen conceptmaps, 4 ingevulde (correctie) voorbeelden
Met als oefenverhalen: Vermist, Tom en de Dino's, De Gruffalo en Evi en Co: De tijd. En tenslotte is er nog een handleiding.

Tekening maken voor een verhaal

Ben je geïnteresseerd in dit pakket?  Bestel het voor € 12,50 door een mailtje te sturen naar jan@talent3xl.nl . Voor niet lezers (gr 1/2) zit er in dit oefenpakket : 4 filmpjes, 
1 aftekenblad met QR code en 1 blad met keuzeplaatjes. Met als voorbeeldverhalen een keuze uit de plaatjes. Voor lezers (gr 3/4): 4 filmpjes, 1 aftekenblad met QR code en 1 blad met keuzeplaatjes. Met als voorbeeldverhalen een keuze uit de plaatjes. En tenslotte 1 Handleiding.